log in

Μακεδονομάχος

ΠΣΑΑ Μακεδονομάχος 2009

Πανελλήνιος Στρατιωτικός Αγώνας Άσκηση "Μακεδονομάχος 2009"

ΣΤΕΚ Πύργου : Οι ομάδες διαγωνίστηκαν σε κλασσικά για τις ειδικές δυνάμεις αντικείμενα όπως αναρρίχηση καταρρίχηση ,κόμπους κ.τ.λ. τηρώντας σε όλες τις φάσεις τους κανόνες ασφαλείας και κάνοντας χρήση ορειβατικού εξοπλισμού. Όλες οι ομάδες ανέβηκαν και κατέβηκαν με Rapel τον πύργο του Κ.Ε.Α.Π. χωρίς τον παραμικρό τραυματισμό.

ΣΤΕΚ Ασκήσεων Αμέσου Αντιδράσεως Περιπόλων : Στο εν λόγο ΣΤΕΚ με την χρήση όπλων τύπου airsoft τα οποία όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται πλέον για την εξομοίωση κανονικών όπλων από ειδικές μονάδες , οι περίπολοι των τεσσάρων ανδρών αξιολογήθηκαν στην αντίδραση  (αντέφοδο απεμπλοκή) σε περιπτώσεις ενέδρας και επαφής με εχθρική περίπολο. Η αξιολόγηση έγινε όχι ως προς την διαταγή που έδωσε ο περιπολάρχης (αντέφοδο ή απεμπλοκή) αλλά αν αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά και φυσικά αν και οι άνδρες ανταποκρίθηκαν άμεσα η μη δείχνοντας έτσι αν οι περίπολοι "δούλεψαν" το συγκεκριμένο αντικείμενο και γνώριζαν ή είχαν τις δικές τους Β.Ο.Ε.

ΣΤΕΚ Μάχη σε Αστικό Περιβάλλον : Σε παρακείμενες εγκαταλελειμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που προσφέρονταν για το συγκεκριμένο αντικείμενο ,τα περίπολα σαν μέρος μεγαλύτερης μονάδας διατάχθηκαν να ελέγξουν τον χώρο. Εδώ προβλέποταν η χρήση όπλων airsoft και αξιολογούνταν η κίνηση οι διαταγές αλλά και η διαχείριση συλληφθέντων στρατιωτών του εχθρού καθώς και η επικοινωνία περιπολάρχη (σαν ομαδάρχη ημιομάδαςελιγμού) με τον "ΣΤΕΚαρχο" (σαν διμοιρίτη της διμοιρίας που ανήκει η ομάδα-ημιομάδα)για την αίτηση ενισχύσεων εάν έπεφταν σε υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η σχεδίαση ομοιωμάτων σε φυσικό μέγεθος στρατιωτών του εχθρού στους τοίχους των οικοιμάτων πρός εκαθάριση που επρεπε να βληθούν.

ΣΤΕΚ Εκκαθάριση  Οικίας σε Συνθήκες Χαμηλού Φωτισμού: Ιδιαίτερα απαιτητικό από άποψη γνώσεων αλλά και εξοπλισμού αντικείμενο το οποίο επίσης επετεύχθη με την χρήση όπλων airsoft. Σε κάθε διαγωνιζόμενη ομάδα χορηγούνταν τέσσερα τυφέκια Μ4 στα οποία ήταν εφαρμοσμένοι φακοί , σκοπός των ομάδων ήταν να εισέλθουν σε κλειστό χώρο με έλλειψη φωτισμού και για να εμπλέξουν τους στόχους τους έπρεπε να κάνουν χρήση των φακών. Η δυσκολία κατά την εμπλοκή των στόχων ήταν να μη"χτυπήσουν" φίλιο στόχο που βρισκόταν ανάμεσα στους εχθρικούς αλλιώς η αποστολή αποτύγχανε και η ομάδα μηδενιζόταν. Η αξιολόγηση συνεχιζόταν από τον έλεγχο των βληθέντων στόχων ,την έρευνα του χώρου για πληροφορίες οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις φίλιες δυνάμεις , μέχρι και την έξοδο της ομάδος από τον χώρο ο οποίος έπρεπε να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο.

ΣΤΕΚ Μεταφορά Τραυματία : Στον στίβο μάχης των καταδρομών επιλέχθηκαν εμπόδια τα οποία έπρεπε να διαβούν οι ομάδες μεταφέροντας ανδρείκελο τραυματία σε φορείο. Το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι μεταφορά του SWAT challenge - ΗΠΑ ,φυσικά ο τραυματίας δεν πρέπει να πέσει απ΄το φορείο κάτι πολύ δύσκολο σε κάποια εμπόδια ισορροπίας με αντίπαλο τον χρόνο μια κατάσταση που εξομοιώνει πραγματικές συνθήκες όπου αφ'ενός ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας για την εκκένωση του τραυματία και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αφ'ετέρου γιατί η μεταφορά τραυματία με φορείο σε πεδίο μάχης δεν πρόκειται να γίνει "στην ευθεία" όπως ένα γήπεδο ποδοσφαίρου αλλά π.χ. σε αστικό χώρο κατεδαφισμένο από μπαράζ πυροβολικού οπότε το φορείο χαμηλά κάτω από τα χαλάσματα ή πάνω από αυτά και να ισσοροπείς πάνω σε διάσπαρτα οικοδομικά υλικά.

ΣΤΕΚ Α' Βοηθειών Μάχης : Με την βοήθεια 12 ανδρών και γυναικών της διασωστικής ομάδας του Δήμου Θεσ/νίκης , την παρουσία γιατρού  και την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού,  αξιολογήθηκαν οι ομάδες στην αντιμετώπιση τραυμάτων μάχης . Η ομάδα παρέμεινε στην Ρεντίνα όλο το τριήμερο παρέχοντας ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε ασκούμενους και οργανωτική επιτροπή.

ΣΤΕΚ  Αναγνώριση Οπλικών Συστημάτων : Εδώ δόθηκε έμφαση σε αναγνώριση συστημάτων, υλικών και προσωπικού βαλκανικών χωρών που είναι και το ποιο πιθανών να συναντήσει στο πεδίο ο έλληνας στρατιώτης και για να γίνει ρεαλιστικότερη η αναγνώριση προτιμήθηκαν φωτογραφίες συστημάτων μακρινές , θολές ή με παραλλαγή  από άλλες που παρουσιάζουν ένα καλογυαλισμένο άρμα στην Defendory.

ΣΤΕΚ Πολιτικής Προστασίας : Επανδρώθηκε από άνδρες του ΣΕΑΝ Χαλκιδικής με ένα πυροσβεστικό όχημα της Νομαρχίας Χαλκιδικής και οι ασκούμενοι αξιολογούνταν στην γρήγορη ανάπτυξη σύνδεση των σωλήνων με αντίπαλο το χρόνο και την δυσφορία που δημιουργούν τα ατομικά υλικά αντιπυρικής προστασίας που φέρουν οι χειριστές σε αυτές τις περιπτώσεις. Στο τέλος οι άνδρες του ΣΕΑΝ  έδειξαν τον ενδεδειγμένο τρόπο . Εδώ να τονίσουμε ότι η Λ.Εφ.Ε.Δ. με αρ.μητρώου 21/2007 Γ.Γ.Π.Π. δίνει το παρών όπου και όταν χρειαστεί για να βοηθήσει τους συνανθρώπους της αποκομίζοντας υλικά όπως οι λέμβοι, ορειβατικά υλικά και συσκευές ασύρματης επικοινωνίας που χορηγούνται από την Γ.Γ.Π.Π. και χρησιμοποιούνται  σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο. Επίσης να αναφερθεί ότι τόσο οι άντρες του ΣΤΕΚ όσο και η ασκούμενη ομάδα του ΣΕΑΝ (Ανθεμούντας) ήρθαν στην άσκηση με σχετική έγκριση από το ΕΔΥΕΘΑ ΔΕΠΑΘΑ. Είναι η πρώτη φορά που ένας ΣΕΑΝ κάνει κάτι τέτοιο δηλαδή να συμμετάσχει επίσημα σε άσκηση εφέδρων ,επιτέλους γιατί οι κατά τόπους ΣΕΑΝ θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλο έργο με την εκπαίδευση των εφέδρων αλλά δυστυχώς ασχολούνται με την έκδοση ταυτοτήτων για το πρατήριο καθώς και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.

ΣΤΕΚ Βολή Πυροβόλων Όπλων : Δυστυχώς ένα από τα αιτήματα των διοργανωτών προς το ΓΕΣ που δεν ικανοποιήθηκε ήταν αυτό της χορήγησης όπλων και πυρομαχικών αν και η απάντηση ήταν αναμενόμενη , για καλυφθεί το κενό το κενό η οργανωτική επιτροπή φρόντισε να  εφοδιαστεί με λειόκαννα τυφέκια τύπου Saiga 0.410 τα οποία κατέχονται νόμιμα από τα μέλη της και με την χρήση μονόβολων φυσιγγίων το αποτέλεσμα σε μικρές αποστάσεις ήταν άριστο. Συγκεκριμένα οι ασκούμενα έπρεπε να βάλουν 12 φυσίγγια με αλλαγή γεμιστήρα από πρηνή θέση κατόπιν από γονυπετή και εν συνεχεία με χρήση των σταθερών σκοπευτικών όρθιοι και προσεγγίζοντας τον στόχο ,κάτι που άρεσε ιδιαίτερα στους ασκούμενους.

ΣΤΕΚ Λέμβων :Οι ασκούμενοι αφού πρώτα φορούσαν σωσίβια έμπαιναν στην λέμβο ( κάτι που ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι με -1οC και δεδομένου ότι αναγκαστικά βρέχονται όλοι για να σύρουν την βάρκα στα βαθιά) και αξιολογούνταν στην γρήγορη πλοήγηση με χρήση κουπιών , κατόπιν ο χειριστής με παραγγέλματα του τους διέταζε να βάλουν τα κουπιά μέσα και με την χρήση μηχανής τους έβγαζε σε άγνωστη ακτή στην οποία αξιολογούνταν η κίνηση  στην έξοδο από την λέμβο και η ανάπτυξή τους στην ακτή κάτω από εχθρικό πυρ που προσομοίαζε  airsoft πολ/λο τύπου minimi.

ΣΤΕΚ Αίτησης Πυρών Π/Β : Στο τελευταίο ΣΤΕΚ ζητήθηκε από τους ασκούμενους να καταδειχθεί στόχος με στρατιωτική μέθοδο καθώς και αιτηθούν πυρά πυροβολικού ένα στρατιωτικό αντικείμενο το οποίο δεν τυγχάνει της κατάλληλης εκπαίδευσης από τον Ε.Σ. ενώ θα έπρεπε να μπορούν ακόμα και οι Λοχίες(ΠΖ) να καταδείξουν και να αιτηθούν πυρά Π/Β.

Κατάταξή : Γινόταν από τις 12:00 μέχρι τις 24:00 της παρασκευής 20/02/09 όμως υπήρχαν πολλές ομάδες που ήρθαν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο κάτι αναμενόμενο καθώς όλοι ότι ο χρόνος που "κλέβουν" οι έφεδροι από την οικογένεια τους ,τον εαυτό τους κ.τ.λ. είναι λίγος λόγω των εργασιακών τους υποχρεώσεων και εδώ θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε αυτούς τους Έλληνες που δεν έχουμε συνηθίσει (όπως λέει και το τραγούδι) οι οποίοι σχόλασαν σχόλασαν το μεσημέρι της Παρασκευής ταξίδευσαν κατά μέσο όρο 500χλμ για να έρθουν να ταλαιπωρηθούν επί διήμερο και να γυρίσουν άλλα 500χλμ ενώ γνώριζαν ότι την δευτέρα έπρεπε να δουλέψουν ακόμα πιο κουρασμένοι σωματικά αλλά με την ικανοποίηση ότι προσέφεραν κάτι στην πατρίδα.

Έναρξη Πρώτου Σκέλους - Ημερήσιο : Την έναρξη της ασκήσεως είχαμε την τιμή να μας δώσει ο Διοικητής της Δ' ΜΚ ο οποίος συνηθισμένος από τους εφέδρους που επιστρατεύονται κατά καιρούς μάλλον βρέθηκε προ εκπλήξεως σημειωτέον δε ότι διάφοροι ανώτεροι αξιωματικοί των Ε.Δ. πέρασαν και είδαν τι συνέβαινε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάτι που δείχνει την ιδιαιτερότητα των αξ/κων των Ε.Δ. γιατί ενώ τους ταλαιπωρήσαμε και αυτούς το Σ.Κ. (που ως γνωστόν οι Ε.Δ. έχουν λίγο ελεύθερο χρόνο) αναγκάζοντας αρκετούς να μείνουν "μέσα" για εμάς ,αυτοί το είδαν με χαρά κάνοντας μας να νιώσουμε ωραία και δίνοντας μας ηθικό. Το ημερήσιο σκέλος δεν προέβλεπε χρήση πυξίδας χάρτη συνεχίζοντας την παράδοση του 1ου "Μακεδονομάχου" ,στο 1ο σκέλος οι 15 συνολικά ομάδες πέρασαν από τα 12 ΣΤΕΚ συλλέγοντας πόντους ,έτσι δεν υπήρχε η πικρία ότι κάποιοι έχασαν κάποιο αντικείμενο κ.τ.λ.. Φέτος ( αν και κανονικά το πρώτο σκέλος τελειώνει με το τελευταίο φως της ημέρας) τελείωσε στις 16:00 δίνοντας έτσι την ευκαιρία για ξεκούραση στις ομάδες και ανασυγκρότηση καθώς δόθηκε η ευκαιρία να στεγνώσουν οι αρβύλες από το ΣΤΕΚ της λέμβου.

Δεύτερο Σκέλος - Νυχτερινό : Το νυχτερινό σκέλος διεξήχθη υπό συνθήκες ισχυρού ψύχους , ενδεικτικό είναι ότι μετά αποβίβαση από τι λέμβους άρχισε να χιονίζει με αποτέλεσμα στις κορυφές των Κερδυλλίων όπου και κινήθηκαν οι ομάδες το χιόνι να φτάσει και το ένα μέτρο. Έτσι λοιπών υπήρχαν πάλι τρεις αποστολές με λιγότερα χιλιόμετρα από πέρυσι 9 ,15 και 25 αλλά με μεγαλύτερες υψομετρικές διαφορές ,όλες ξεκίνησαν με μεταφορά από λέμβο (πλωτή διείσδυση) και συνέχισαν πεζή. Η λέμβος άφηνε τα περίπολα σε σημείο που δεν γνώριζαν την συντεταγμένη οπότε και έπρεπε να κάνουν σημείο στάσεως για να μπορέσουν να πάνε στο επόμενο που τους έδινε ο σύνδεσμος στην ακτή. Κατά το νυχτερινό σκέλος εγκατέλειψε μια ομάδα ολόκληρη , μισή ομάδα καθώς και δύο άνδρες από διαφορετικές ομάδες. Το σκέλος ολοκληρώθηκε με το πρώτο φως οπότε υπήρχε ελάχιστος χρόνος για ύπνο γιατί ακολουθούσε η τελετή απονομής.

Τελετή Απονομής - Δεξίωση : Την Κυριακή 22/02/09 έληξε ο Π.Σ.Α.Α "Μακεδονομάχος 2009"περί της 10:00 μας έγινε περιήγηση στους χώρους του Στρ/δου "Κατσάνη" όπως είχε εγκριθεί από το ΓΕΣ (ήδη από το Σάββατο το μεσημέρι παραδόθηκε από την γραμματεία της άσκησης αναλυτική ονομαστική κατάσταση προς αποφυγή προβλημάτων) και εν συνεχεία έγινε η δεξίωση στο εστιατόριο του Κ.Ε.Α.Π. παρουσία του Στρατηγού Δκτη της 1ης Μεραρχίας ,του Ταξιάρχου Δκτη της 1ης ΤΑΞ Κ/Δ-ΑΛ. ,του Δκτη του ΚΕΑΠ και της Δ' ΜΚ εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.τ.λ.

1η Ομάδα κατετάγη η ΜPF-1 της ΛΕΦΕΔ Αττικής  με 27279 πόντους και περιπολάρχη τον Εφ.Υπλγό(ΠΖ) Μυλωνά

2η Ομάδα κατετάγη η ΛΕΔ Ημαθίας  με 27217 πόντους και περιπολάρχη τον Εφ. Στρ(ΚΔ) Μαργαριτόπουλο

3η Ομάδα κατετάγη οι Υιοί Βροντής της ΣΣΕΕΦ με 27157 πόντους και περιπολάρχη τον Εφ. Λχια(ΚΔ) Δημητρακάκο

Τα ειδικά βραβεία ταχύτερης μεταφοράς τραυματία και καλύτερης βολής κέρδισε η Ομάδα "Υιοί Βροντής" και το βραβείο Πολιτικής Προστασίας πήρε η Ομάδα "Παύλος Μελάς" της ΛΕΦΕΔ Αττικής με περιπολάρχη τον Εφ.Ανθλγο(ΚΔ) Σαράφη.

Να αναφέρουμε ότι όλη η άσκηση ήταν αφιερωμένη στον  ΕΦ. Ιλ/χου(ΤΘ) Καρποδίνη Βασίλειο ο οποίος έχασε την μάχη με την επάρατο νόσο τα Χριστούγεννα του 2008 και ο οποίος στον περυσινό "Μακεδονομάχο" αν και άρρωστος είχε βοηθήσει στην γραμματεία της ασκήσεως, την μνήμη του οποίου οι διοργανωτές τίμησαν με την αφιέρωση της ασκήσεως ,την αναγραφή στα αναμνηστικά διπλώματα και ενός λεπτού σιγή κατά την αναφορά της ενάρξεως του αγώνα, ενδεικτικό της αγάπης που απολάμβανε ο εκλιπών συνάδελφος είναι ότι η ομάδα του ΣΑΚ "κατέβηκε" με την ονομασία Ιλαρχος Καρποδίνης και έφτασε πολύ κοντά στο τρόπαιο λόγο όμως μίας ατυχίας τερμάτισε στην τέταρτη θέση.

Τέλος οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που βοήθησαν για την διεξαγωγή της άσκησης όπως τους ασκούμενους ,την οργανωτική επιτροπή της ΛΕΦΕΔ η οποία επί δίμηνο αφιέρωσε πολλές εργατοώρες , την ΕΟΕΑ του Δήμου Θεσ/νίκης καθώς και την Ομάδα Ραδιοερασιτεχνών και φυσικά τον Μέραρχο της 1ης Μχιας τον Διοικητής της 1ης ΤΑΞ Κ/Δ-ΑΛ και όλους εκείνους τους Αξκους που βοήθησαν αλλά και συνεχίζουν να εκπαιδεύουν τους κληρωτούς εφέδρους. Οι ανωτέρω τιμήθηκαν με πλακέτα της ΛΕΦΕΔ όπως τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε και στις εκδώσεις "Αμυντική Γραμμή ΕΠΕ" για τα όσα έχουν κάνει για την εφεδρεία με το να καλύπτουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις γνωστοποιώντας έτσι στους εφέδρους που επιθυμούν να συνεχίσουν να παραμένουν αξιόμαχοι που μπορούν να απευθυνθούν.

Έκθεση εικόνων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εξοπλισμός - Υλικά Γενικές Οδηγίες Συμμετοχών »
Links to Best Bookmaker Bet365 it The UK