log in

Συνάντηση εργασίας για την προστασία του Σειχ Σου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δεκάδες μέλη από τις περισσότερες εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διά του υφυπουργού κ. Σπύρου Βούγια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως του ΕΚΑΒ στην Πυλαία.Κατά την έναρξη της συζήτησης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Μαρία Λιονή, έκανε μια ιστορική αναδρομή στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου και αναφέρθηκε στα υλοπιούμενα έργα για την προστασία του δάσους, ενω επισήμανε και τα προβλήματα τα οποία επιζητούν λύσεις. 
Τη συνάντηση εργασίας χαιρέτισε επίσης ο Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Δημήτριος Φαφούτης, ενώ εισηγήσεις έγιναν από τη Δασάρχη Θεσσαλονίκης κ. Ελισάβετ Κίκα, τον Διοικητή Α’ Π.Σ. Θεσσαλονίκης επιπυραγό - δασολόγο Σπύρο Βαρσάμη, καθώς και από τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Περ. Κεντρ. Μακεδονίας Κώστα Κοκολάκη. Όλοι οι εισηγητές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που η Πολιτεία έδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον και συζήτησε με τους εθελοντές πολιτικής προστασίας. 
{youtube}QGEdoCCMLnQ{/youtube}
Οι εισηγητές μετέφεραν την εμπειρία τους από την πυροπροστασία και γενικότερα από την πολιτική προστασία, επεσήμαναν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πρότειναν συγκεκριμένες λύσεις.
Στην εισήγησή του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας τόνισε ότι η πρόληψη αποτελεί μια από τις βασικές παραμέτρους στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Όμως, όπως είπε, στην χώρα μας, αποτελεί μέχρι σήμερα το λιγότερο αναπτυγμένο κομμάτι πολιτικής, ειδικά σε ότι αφορά τον τομέα της Δασοπροστασίας. «Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει, διότι η σύγχρονη αντίληψη για την αποφυγή και την αντιμετώπιση των καταστροφών απαιτεί την ενσωμάτωση της αρχής της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης στον σχεδιασμό, κυρίως εξαιτίας των νέων αναγκών που προέκυψαν από τις μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε ο υφυπουργός. 
Όπως εξήγησε ο κ. Βούγιας, για τη βελτίωση των επιδόσεων στο πεδίο της Προληπτικής Δασοπροστασίας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, συνέστησε Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι της Δασικής Υπηρεσίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και εκπρόσωποι Περιβαλλοντικών Οργανώσεων και Ερευνητικών Φορέων. Βασικό αντικείμενο αυτής της Μικτής Ομάδας Εργασίας είναι, αφενός, η εισήγηση μιας σειράς μέτρων άμεσης υλοποίησης για την βελτίωση της πρόληψης στον τομέα των δασικών πυρκαγιών και, αφετέρου, η εκπόνηση ενός μακρόπνοου προγράμματος προληπτικών δράσεων για την θωράκιση του φυσικού περιβάλλοντος και, κυρίως, του δάσους απέναντι στον κίνδυνο των πυρκαγιών. Και συνέχισε ο κ. Βούγιας: «Πολύ σύντομα, ίσως ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε επισήμως τα αποτελέσματα των εργασιών της Επιτροπής. 

Ωστόσο, μπορώ ήδη να σας αναφέρω ενδεικτικά ορισμένα από τα θέματα που επεξεργαζόμαστε αυτή την περίοδο, και τα οποία αφορούν:
- Την σύνταξη επιτόπιων και επικαιροποιημένων σχεδίων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών με κλίμακα αναφοράς τα Δασαρχεία που αποτελούν τον αρμόδιο φορέα.
- Τις δυνατότητες μεγαλύτερης εμπλοκής και συνεισφοράς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (π.χ. με την υλοποίηση του σχεδιασμού για την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού σε περίπτωση κινδύνου από τις δασικές πυρκαγιές, την μεγαλύτερη ενεργοποίηση των ΟΤΑ στο πλαίσιο των ανανεωμένων δομών Πολιτικής Προστασίας, την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στους ΟΤΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κτλ.). 
- Το ενδεχόμενο ένταξης του προσωπικού της υπό κατάργηση Αγροφυλακής στις περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες προκειμένου να συνεχίσουν τα στελέχη της να ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος. - Την επείγουσα διαμόρφωση στοχευμένων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, την προσέλκυση εθελοντών, την στελέχωση ομάδων φύλαξης, κτλ. 
- Την καλύτερη οργάνωση και βελτίωση του συντονισμού των εθελοντικών φορέων και των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προστασία και φύλαξη των ευαίσθητων περιοχών με την αυξημένη χρήση των νέων τεχνολογιών».

Όπως είπε ο υφυποπυργός, κ. Βούγιας, «προτού καταλήξουμε στις τελικές μας πολιτικές για την προληπτική δασοπροστασία επιθυμούμε πρώτα να ακούσουμε και τη δική σας φωνή, να ανταλλάξουμε απόψεις και θέσεις μαζί σας. Χαίρομαι, μάλιστα, ιδιαίτερα που μαθαίνω ότι στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 60 τουλάχιστον εθελοντικές ομάδες στον τομέα της Δασοπροστασίας. 
»Αυτή την στιγμή στην χώρα μας υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων και ομάδων που δηλώνουν και δραστηριοποιούνται ως εθελοντές διαθέτοντας τον ελεύθερο χρόνο τους στην υπηρεσία της κοινότητας, αφιλοκερδώς και με αυταπάρνηση. Παρόλα αυτά, είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν έχει κάνει όλα όσα θα έπρεπε για την καλύτερη αξιοποίηση αυτού του πολύτιμου κεφαλαίου. Υπάρχουν ακόμη πολλά θεσμικά και άλλα προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούν επί χρόνια τον χώρο των εθελοντικών οργανώσεων. Γνωρίζουμε πολύ καλά αυτά τα προβλήματα και σχεδιάζουμε ήδη μια σειρά από πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους, τις οποίες θα ανακοινώσουμε σύντομα. 

Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν:
- Την παροχή ενιαίας, ολοκληρωμένης εκπαίδευσης και πιστοποίησης των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εθελοντών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. - Την αξιολόγηση των εθελοντικών ομάδων με βάση θεσπισμένα, αξιοκρατικά κριτήρια και την αποδεδειγμένη δράση τους.
- Την βέλτιστη αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων και τον καλύτερο συντονισμό τους με τις αρμόδιες αρχές, τόσο σε προληπτικό επίπεδο (φύλαξη), όσο και στο επίπεδο της κατάσβεσης και της εν γένει διαχείρισης καταστροφών. 
- Την αντιμετώπιση του ζητήματος της ασφαλιστικής κάλυψης των εθελοντών, όπου εντοπίζονται σημαντικές ελλείψεις και κενά.»Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω την ιδιαίτερη βαρύτητα που αποδίδει η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον ρόλο του εθελοντισμού για την προστασία του περιβάλλοντος, της φυσικής κληρονομιάς και του δασικού μας πλούτου. 
Επειδή ζούμε σε μια χώρα, στην οποία οι κλιματικές αλλαγές θα ευνοούν ολοένα και περισσότερο την ένταση και την έκταση των δασικών πυρκαγιών, η ανάγκη για αποτελεσματική αξιοποίηση του εθελοντικού δυναμικού της χώρας είναι πλέον επιτακτική. Δεν έχουμε ούτε μέρα να χάσουμε, ούτε έναν εθελοντή να χαραμίσουμε ή να απογοητεύσουμε. Γι’ αυτό και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει χρέος να δημιουργήσει με γοργούς ρυθμούς το κατάλληλο πλαίσιο προκειμένου οι εθελοντές να συνεργάζονται παραγωγικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και να επιχειρούν με επαγγελματισμό, μέθοδο και ασφάλεια και, βέβαια, με την επιθυμητή και ευκταία αποτελεσματικότητα».

Στη συνέχεια της συνάντησης, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τη, μεγάλη ομολογουμένως, συμμετοχή εκπροσώπων των εθελοντικών οργανώσεων. Στο βήμα ανέβηκε ο ο επίτιμος πρόεδρος της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαζαφειρίου, ο πρόεδρος του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (ΕΣΕΠΑ), ο πρόεδρος της ΕΟΔ Θανάσης Σωτηράκης, ο υπεύθυνος Πολτικής Προστασίας του δήμου Επανομής Κων/νος Χέλμης, εκπρόσωπος της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παρεμβάσεις έκαναν πολλοί εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων.Ο κ. Βούγιας πρότεινε και έγινε από όλους δεκτό με ικανοποίηση, να επαναληφθεί σε περίπου τρεις μήνες η συνάντηση, προκειμένου να αξιολογηθούν και να επικειροποιηθούν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για την αποτελεσματικότερη συνεργασία των εθελοντικών οργανώσεων με τους κρατικούς φορείς. 

Μεταφορά από το blog του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπύρου Βούγια http://blog.vougias.gr

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 10 Ιούλιος 2016 09:50
Links to Best Bookmaker Bet365 it The UK