log in

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

Αμφίβιες Επιχειρήσεις

 Το διήμερο 18 & 19 Μαίου η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. μαζί με τα παραρτήματα Πιερίας, Κοζάνης και φλώρινας βρέθηκε στην περιοχή της τεχνιτής λίμνης του Πολυφύτου στον νομό Κοζάνης  με σκοπό να πραγματοποιήσει την καθιερωμένη πιά άσκηση ΤΑΜΣ "Ιερός Λόχος" με θέμα τις αμφίβιες επιχειρήσεις.


    Η τοποθεσία στην οποία έλαβε χώρα το σενάριο της άσκησης είναι ιδανική και προσφέρει δυνατότητες για πολλές και διαφορετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, η συγκεκριμένη αφορούσε αμφίβια καταδρομική επιχείρηση που σκοπό είχε να εκδιώξει τις εχθρικές δυνάμεις από καταληφθέν φίλιο οικισμό και αν αυτό ήταν δυνατόν, να τις καταστρέψει, λειτουργώντας ως αντιπερισπασμός στην κύρια αντεπιθετική δραστηριότητα του στρατηγείου.
Καθόλη την διάρκεια της ημέρας υπήρξε εκπαίδευση στην Μάχη Αστικού Περιβάλλοντος,  αλλά και στην είσοδο και έξοδο από λέμβο, ενέργειες που ακολουθούνται σε περίπτωση που ανατραπεί η λέμβος, κωπηλατικά παραγγέλματα και γενικά χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν την επαφη με το υγρό στοιχείο και τα μέτρα ασφαλείας που αφορούν τις αμφίβιες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα όταν αυτές λαμβάνουν χώρα σε λίμνη. Παράλληλα ο διμοιρητής συνέταξε την τελική διαταγή και ετοίμασε αμμοδόχο πάνω στην οποία ενημερώθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες.
    Με το τελευταίο φως ξεκίνησε η δύναμη που θα πραγματοποιούσε την κρουση πάνω σε λέμβους με προορισμό συγκεκριμένο σημείο αποβίβασης. Εκεί σε απόσταση ασφαλείας από την ακτή οι λέμβοι ακινητοποιήθηκαν και συνέχισε μέχρι ενα σημείο κωπηλατώντας η λέμβος με το τμήμα αναγνώρισης από όπου έπεσαν στο νερό και κολυμπώντας αθόρυβα έφτασαν στην ακτή, πραγματοποίησαν αναγνώριση του σημείου και το ασφάλισαν αναμένοντας το κύριο τμήμα. Μετά από προσυμφωνηθέν συνθηματικό φτάνει κωπηλατώντας το υπόλοιπο τμήμα στην ακτή και με ευθύνη των ομαδαρχών και των βοηθών τους αποβιβάζεται και ασφαλίζει την περιοχή αθόρυβα και πειθαρχημένα. 
    Από εκεί συντονισμένα και ξεκίνησε όλο το τμήμα  να προωθείται προς τον ΑΝΣΚ, το έδαφος σε κάποια σημεία ήταν αρκετά δύσβατο και απότομο με χαμηλή βλάστηση στην οποία κυριαρχούσαν πυκνά "τείχη" από πουρνάρια. Παρόλα αυτά η δύναμη κατάφερε στο σύνολό της και αθόρυβα να φτάσει στον ΠΧΑ. Από εκεί και αφού οι επιμέρους ομάδες κρούσης έλαβαν μέτρα ασφαλείας στους χώρους αποκρύψεως τους, το τμήμα αναγνώρισης με τον διμοιρήτη πραγματοποίησε εγγύς του στόχου αναγνώριση και αφού κατέληξε σε σχέδιο ενέργειας έφερε το τμήμα κρούσης στις παρυφές του οικισμού (ο οποίος ήταν παραλίμνιος), μεταβιβάστηκαν οι τελευταίες οδηγίες και ξεκίνησε η κρούση.
    Το τμήμα κρούσης εκτέλεσε βίαιη κρούση στην οποία η δύο ομάδες ενεπλάκησαν σε Μάχη Αστικού Περιβάλλοντος  (ΜΑΠ), συνεπικουρούμενες από το τμήμα αναγνώρισης το οποίο είχε το ρόλο της εφεδρείας και πρόσεχε να μην υπερφαλαγγιστεί κάποια απο τις ομάδες από πιθανή κυκλωτική ενέργεια του εχθρού. Η όλη επιχείρηση κρίθηκε από επιτυχία αφού η δύναμη του εχθρού καταστράφηκε πλήρως. Σύντομα όμως εκτελέστηκε αντεπίθεση του εχθρού από άλλες μονάδες του στην περιοχή με αποτέλεσμα το φίλιο τμήμα να αναγκαστεί να εκτέλεσει απαγκύστρωση με σκοπό να επιστρέψει στην ακτή του χωριού και να επιβιβαστεί στις λέμβους οι οποίες είχαν ειδοποιηθεί να έρθουν και να αποχωρήσει. Ακολούθησε κυριολεκτικά ένα κυνηγητό κατά το οποίο οι δύο ομάδες κρούσης και το τμήμα αναγνώρισης εναλλασόντουσαν στο ρόλο εμπροσθοφυλακής, οπισθοφυλακής και μεταφοράς τραυματία. Με την οπισθοφυλακή να πραγματοποιεί την επιβραδυντική ενέργεια με τον εχθρό, ο οποίος ήταν κατα πόδας και συνεχώς εμπλεκόταν.
    Με την επιτυχή επιβίβαση στις λέμβους και αποχώρηση όλου του τμήματος έλαβε τέλος η ΤΑΜΣ "Ιερός Λόχος" 1/2013 και για άλλη μιά φορά προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα και εμπειρίες για όλους. Το πραγματικά θετικό ήταν ότι όλους τους συμμετέχοντες τους χαρακτήρισε πρωτοφανή πειθαρχία και αφοσίωση στο όλο εγχείρημα κάτι το οποίο κάνει πραγματικά την διαφορά σε μία επιχείρηση.

Ο υπεύθυνος της άσκησης Εφ. Λ/χιας (ΠΖ) Γεώργιος Τ.

Πολυμέσα

Links to Best Bookmaker Bet365 it The UK