log in

Μακεδονομάχος

Αναφορά Μακεδονομάχου 2015

ΟΤΑΝ Η ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΦΡΕΔΡΕΙΑ ΩΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ

΄΄ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΩΣΕ΄΄

Για πρώτη φορά στα 8 χρόνια διεξαγωγής της ασκήσεως <<ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ>> η πολιτεία αναγνωρίζει επιτέλους ουσιωδώς την προσφορά και σημασία της.          Έτσι με μια κίνηση που αιφνιδίασε τους πάντες ο Α/ΓΕΕΘΑ ΣΤΡ/ΓΟΣ ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ όχι μόνο παρευρέθηκε στην τελετή λήξης αλλά επέδωσε άπαντα τα βραβεία-μετάλλια-διακρίσεις στους πρωτεύσαντες , μια πραγματικά μεγαλειώδης στιγμή για το εφεδροπολεμικό κίνημα καθώς ο μεν αρχηγός ανάλωσε μια από τις λιγοστές Κυριακές ξεκούρασης ,στο βαρυφορτωμένο του πρόγραμμα ,για να πετάξει από την πρωτεύουσα στην Ξάνθη και πίσω μόνο και μόνο για να δει από κοντά και να σφίξει το χέρι μερικών από τους εφέδρους που θα διοικήσει εν καιρώ πολέμου ,οι δε ασκούμενοι ,που τόσα χρόνια ασχολούνται με τον θεσμό χωρίς να επιθυμούν τίποτα ,παρά μόνο να είναι έτοιμοι αν ποτέ τους ζητηθεί να πράξουν το καθήκον τους και να ασκήσουν το δικαίωμα που έχουν όλοι οι άνθρωποι από την γέννηση τους να ζουν και να πεθαίνουν ελεύθεροι ,ένιωσαν πως τελικά κάτι άρχισε να λειτουργεί προς την σωστή κατεύθυνση , η λέξη ΄΄ακμαιότατον΄΄ ήταν πολύ μικρή για να περιγράψει το ηθικό των ανδρών εκείνη την στιγμή , ο Εθνικός Ύμνος που έψαλαν ακούστηκε σ όλη την Θράκη. Για εμάς δε που ΄΄γεννήσαμε΄΄την άσκηση και προσπαθούμε να ανεβάζουμε τον πήχη κάθε χρόνο πιο ψηλά, απλά είμαστε περήφανοι που ΄΄το παιδί μας μεγάλωσε ΄΄….........

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Και λέμε λίγα διότι κανονικά θα έπρεπε να γράψουμε βιβλίο αν θέλουμε να καλύψουμε όλους τους τομείς. Καταρχήν το σενάριο φέτος προέβλεπε ότι τα οκταμελή περίπολα ,19 τον αριθμό ,θα κινούνταν σε φίλια περιοχή πίσω από το Π.Ο.Τ. σε αποστολές υποστήριξης , υποβοήθησης των μαχόμενων τμημάτων και απαγόρευσης διείσδυσης του εχθρού στον ΄΄Ζωτικό Χώρο΄΄ της τοποθεσίας καθώς ο εχθρός είχε φροντίσει να μολύνει δρομολόγια και να διασπείρει τμήματα ειδικών δυνάμεων στην περιοχή δυσχεραίνοντας έτσι την μετακίνηση φιλίων τμημάτων και την διατήρηση του Η.Ρ.Ε. Τα περίπολα που είχαν προειδοποιηθεί να είναι έτοιμα για παραμονή στην ύπαιθρο και αυτάρκεις σε υλικά για 24 ώρες επιχειρήσεων ,τελικώς διένυσαν 42 περίπου χλμ με υψομετρικές διαφορές από 75 εως 750 μέτρα με ένα μέσο όρο βάρους φόρτου τα 18 κιλά, ασκούμενοι σε διάφορα αντικείμενα.

Α)Διέλευση Νέστου ποταμού με λέμβους.

Όπου όλο το περίπολο με πλήρη φόρτο και οπλισμό(dummy)εισέρχονταν σε δύο φουσκωτές λέμβους και κωπηλατούσαν για ένα χλμ στα φουσκωμένα, νερά του Νέστου .Βάση του σεναρίου ήταν η μόνη οδός για να προσεγγίσουν αθέατοι τον ΑΝΣΚ. Φυσικά έφεραν ημιαυτόματα σωσίβια και κράνη pro tec ,υλικά που απέδειξαν την αξία τους για ακόμα μια φορά. Εξετάζονταν η πειθαρχία, ομαδικότητα, η ικανότητα χειρισμού της λέμβου με ναυτικά παραγγέλματα ,η ταυτόχρονη πλεύση και η αποφασιστικότητα.

Β)Μάχη εκ του σύνεγγυς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Τα περίπολα μετά την έξοδο τους στην ακτή άφηναν την εξομοίωση οπλισμού και παραλάμβαναν airsoft αραβίδες Μ-4 με προσαρμοσμένο φακό και αφού διένυαν ,από κεκαλυμμένο δρομολόγιο μια απόσταση ,εισέρχονταν σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο όπου υπήρχε πληροφορία ότι υπήρχε εχθρός. Εκτός από την επιθετικότητα, πειθαρχία, διοίκηση, τεχνικές εκκαθάρισης δωματίου, κίνησης σε διάδρομο κλπ αξιολογούταν και ο έλεγχος-χειρισμός των εξουδετερωμένων εχθρών καθώς επάνω τους βρισκόταν έγγραφα πολύ χρήσιμα για τα προϊστάμενα κλιμάκια.

Γ)Ανεύρεση ΜΕΠ-ΑΕΜ,παγιδεύσεις.

Κατά την διάρκεια της μεγάλης πορείας προς τον ΧΔ του λόχου τα περίπολα συναντούσαν στο βουνό έναν βοσκό ο οποίος τους υπεδείκνυε σημείο όπου, από μακριά, παρατήρησε κινητικότητα και πιθανολογούταν ότι επρόκειτο για κρύπτη, τελικώς διατασσόταν από την διοίκηση να την ελέγξουν, το δρομολόγιο ήταν φυσικά παγιδευμένο , συνεχίζοντας την πορεία τους εντόπιζαν μη εκραγέντα πυρομαχικά και έπρεπε να τα επισημάνουν και να χρησιμοποιήσουν σχετική καρτέλα-βοήθημα ,από τις πολλές που τους είχαν αποσταλεί από την οργανωτική επιτροπή ,για να αναφέρουν στην διοίκηση.

Δ)Εκμετάλλευση πληροφοριών που συνελλέγησαν από ντόπιο πληθυσμό κατά την διάρκεια της περιπολίας.

Στην συνέχεια στον δρόμο τους πλησίαζε γυναίκα που τους έδινε πληροφορίες που ήταν σε θέση να γνωρίζει (για να γίνει πιστευτή έδειχνε και την ταυτότητα της)για επικείμενο χτύπημα ,με αρκετή λεπτομέρεια .Εδώ θέλουμε να τονίσουμε ότι κατά την διάρκεια μιας περιπολίας ένα περίπολο θα γίνει δέκτης πολλών πληροφοριών από τον ντόπιο πληθυσμό , οι πιο πολλές πιθανό να είναι άχρηστες όμως ο επικεφαλής είναι υπεύθυνος να ΄΄φιλτράρει΄΄ και να μεταβιβάσει αυτές προς τα πάνω καθώς ποτέ δεν ξέρεις….

1 ΛΟΧΟΣ

Ένα από τα πιο ωραία σημεία της άσκησης ήταν η άφιξη των περιπόλων σε χωριό όπου βρισκόταν ο Χώρος Διασποράς του 1ου Λόχου του Τάγματος που στον οποίο οργανικά ανήκαν τα περίπολα. Εκεί βρίσκοταν και ο Διοικητής και αρκετοί Αξιωματικοί ενώ υπήρχε και ΔΜ (τσάι του βουνού με μέλι που πίνοταν κρύο ή ζεστό και μια φασολάδα βάλσαμο με μια φέτα ψωμί και συγκεκριμένες το αριθμό ελιές..).Σε αυτό το σημείο λάμβαναν χώρα κάποια περιστατικά όπως:

Ε)Μεταφορά τραυματία.

Διατασσόταν να κουβαλήσουν φορείο με συνάδελφο τους (ομοίωμα 80 κιλών)σε ΄΄κοντινό΄΄ σταθμό υγειονομικού .Εξεταζόταν η φυσική κατάσταση, βαθμολογούταν η ταχύτητα .

ΣΤ)Μεταφορά πυρομαχικών-Αίτηση

πυρών Π/Β.

Στον χώρο τάξης τους διέταζε ,αφού τους ανέφερε το όνομα του, άγνωστος για αυτούς αξιωματικός να μεταφέρουν ταχέως βλήματα όλμων σε παρακείμενη κορυφή όπου είχαν ταχθεί οι όλμοι του λόχου ,επίσης γινόταν προσκόλληση στις περιπόλους ατόμου από άλλη διμοιρία .Όταν τα περίπολα επέστρεφαν, κατάκοπα, τους πληροφορούσε ότι ο προσκωλλυόμενος άντρας χάθηκε κατά την διάρκεια της επιστροφής και ότι θεωρητικά τον έψαξαν και δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ίχνη του, όλα αυτά έπρεπε να καταγραφούν από τον περιπολάρχη γιατί θα χρησίμευαν στην απενημέρωση. Αμέσως μετά τους πλησίαζε έτερος αξιωματικός και τους ζητούσε να αιτηθούν πυρά πυροβολικού με στόχο το σημείο που πρωτύτερα είχαν μεταφέρει τα πυρομαχικά καθώς ο όλμοι είχαν περιέλθει στη κατοχή του εχθρού. Δοκιμασία που συνδύαζε φυσική κατάσταση με πνευματική διαύγεια και ψυχονοητική ετοιμότητα καθώς έπρεπε να εξάγουν γρήγορα στοιχεία βολής για ένα σημείο στο οποίο δεν κινήθηκαν με χάρτη, επιπροσθέτως η βολή ήταν εγγύς των φιλίων τμημάτων.

Ζ)Επάνδρωση σημείου ελέγχου.

Πλησίον του χωριού επι της ασφάλτου επάνδρωναν σημείο ελέγχου που εντασσόταν στα μέτρα εγγύς ασφάλειας της μονάδος. Εκεί με υλικά που διατίθονταν επί τόπου, διενεργούσαν ελέγχους και προωθούσαν στην αστυνομία η στην στρατονομία όπως ορίζεται από την συνθήκη της Γενεύης άτομα βάση του σεναρίου.

Η)Διαχείριση αιχμαλώτων-πρακτόρων-συλληφθέντων σύμφωνα με την συνθήκη της Γενεύης.

Σε συνέχεια του προηγούμενου εξεταζόταν η σωστή διαχείριση των ελεγχθέντων και η ορθή διάκριση αν πρόκειται για καταζητούμενους , κατασκόπους ,αθώους διερχόμενους πολίτες κλπ.

Θ)Επόχουμενη καταδίωξη εχθρικής περιπόλου-ενέδρα.

Ίσως το καλύτερο κομμάτι της άσκησης όπου οι ομάδες επιβιβάζονταν σε οχήματα αφού παραλάμβαναν airsoft και έσπευδαν προς καταδίωξη εχθρικής περιπόλου που εντοπίστηκε στην περιοχή. Λόγο του επείγοντος της καταστάσεως δεν τους δίνοταν πολλές πληροφορίες. Τελικώς η εχθρική περίπολος προέβαινε σε ευκαιριακή ενέδρα και έπρεπε να εξέλθουν των οχημάτων και να αντεπιτεθούν .Εξετάζονταν πληθώρα ενεργειών όπως σύντομη ενημέρωση της ομάδας από τον επικεφαλής πριν την αποστολή, διαταγές-οδηγίες στην ενέδρα, επιθετικότητα ή μη, συνοχή παρατηρητικότητα κλπ. Να πούμε εδώ ότι φέτος είχαμε και την συμμετοχή δυο οχημάτων από τον Σ.Ι.Σ.Ο. χωρίς την βοήθεια των οποίων δεν θα υπήρχε η επιθυμητή αληθοφάνεια.

Ι) Ά Βοήθειες Μάχης

Μετά ακολουθούσε η πορεία επανόδου στο χώρο στρατοπεδίας όπου λάμβανε χώρα η απενημέρωση. Μόλις όμως αυτή τελείωνε και ενώ νόμιζαν ότι η άσκηση έληξε τους δίνονταν εντολή να μεταβούν ταχέως στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, περίπου 1,5 χλμ μακριά, καθώς εξέρχοταν από τον χώρο (μπλόφα συνέχισης αποστολής, συν πόντοι για όσους συνέχισαν)ο σκοπός πύλης τους φώναζε να γυρίσουν πίσω στον λόχο γιατί αποφασίσθηκε να μεταφερθούν με οχήματα θυσιάζοντας την ασφάλεια για την ταχύτητα ,όπως έτρεχαν για τα οχήματα τους ΄΄άρπαζαν΄΄ κυριολεκτικά οι επαγγελματίες αξιολογητές της MEDUCATION και με τεχνητή σύγχυση από μεγάφωνα , καπνούς ,μαγνητοφωνημένους πυροβολισμούς ,εκρήξεις κλπ τους κατεύθυναν σε χώρο όπου φίλιοι τραυματίστηκαν σοβαρά από έκρηξη και έπρεπε να τους δωθούν Ά βοήθειες με τον χρόνο να τους πιέζει.

Κ)Απενημέρωση περιπολίας-Ενημέρωση προΙστάμενης διοίκησης.

Εξετάζονταν όλη η περιπολία οι συντεταγμένες ,τα δρομολόγια ,οι ενέργειες ,οι πληροφορίες.Για παράδειγμα τους ζητούταν να αναφέρουν πόσοι άνδρες τους ενέδρευσαν , τι όπλα έφεραν ,αν ήταν τακτικός στρατός,ειδικές δυνάμεις,περίπολος αναγνώρισης ή κρούσης κλπ .Επίσης εξετάστηκαν θέματα όπως η απώλεια του άνδρα που προσκωλλύθηκε και αγνοείται μετά την μεταφορά πυρομαχικών.Οι ερωτήσεις στο συγκεκριμένο σημείο είχαν χαρακτήρα προανάκρισης καθώς μιλάμε για μια ζωή που χρεώθηκε ο περιπολάρχης και για την οποία έπρεπε να δώσει εξηγήσεις .Εξετάσθηκε πότε προσκωλλύθηκε , ποιός προσκωλλύθηκε ,που χάθηκε, ποιος τον είδε τελευταία φορά ,ποιος Αξ/κος τους διέταξε(μάρτυρας,θα καταθέσει)κλπ. Να τονίσουμε ότι κατά την διάρκεια περιπολίας,το τμήμα είναι τα μάτια και αυτιά της διοίκησης που περιμένει τα πάντα από αυτό, για παράδειγμα αν η γέφυρα που χθες περπατούσε έχει υποστεί κάποια καταστροφή ,αν ο αγροτικός δρόμος που χρησιμοποίησε χάλασε μετά τις βροχοπτώσεις και δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί από οχήματα ,κλπ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Εν κατακλείδι και φέτος η ικανοποίηση ήταν έκδηλη και πασιφανής ,ικανοποίηση για τους 60 περίπου άντρες και γυναίκες της οργανωτικής επιτροπής που τα κατάφεραν εργαζόμενοι με αυταπάρνηση ,δίχως παράπονο ,διαθέτοντας ότι μέσο είχαν για να ασκηθούν τα 19 περίπολα των Ελλήνων εφέδρων που κατέφθασαν από κάθε γωνιά της πατρίδας, Ελλάδας και Κύπρου. Συγχαρητήρια σε όλους για την επιτυχία σας ειδικά αυτούς που στερήθηκαν για να είναι εκεί, συγχαρητήρια στους πρωτεύσαντες ,σε αυτούς που ολοκλήρωσαν την άσκηση, σε αυτούς που προσπάθησαν , σε αυτούς που για πρώτη φορά πήραν μέρος στην άσκηση κάνοντας το μεγάλο βήμα ,αποδείξατε για ακόμη μια φορά ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες ,ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων ,χριστιανοί, μουσουλμάνοι και όποιας άλλης θρησκείας, αν χρειαστεί θα απωθήσετε με τις λόγχες σας κάθε εχθρό της πατρίδας. ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΑΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΝΑ΄ΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΝΑ ΣΑΣ ΓΝΩΡΙΣΕΙ.

Για την Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ο Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος ασκήσεως.

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Στο ΥΕΘΑ.

Στην εταιρεία ‘’ΒΕΡΓΙΝΑ’’που διέθεσε μια παλέτα τσαι TUVUNU(ειλικρινά με το ενεργειακό αυτό ποτό δεν νομίζω να χρηησιμοποίησε κανείς νερό σε όλη την διάρκεια της άσκησης).

Στην εταιρεία PENTAGON που είναι πάντα δίπλα μας.

Στον Σ.Ι.Σ.Ο και ειδικά στους κυρίους Ανέστη και Στέργιο

Στον πολιτιστικό σύλλογο και του κατοίκους του Καστανίτη Ξάνθης.

Στους συνάδελφους διάφορων συλλόγων και τους επαγγελματίες που πλαισίωσαν την οργανωτική επιτροπή.

Στους ασκούμενους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

  Α/Α ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
ΠΣΕΚ 3 ΟΝΗΣΙΛΟΣ 2894 1 ΧΡΥΣΟ
ΩΜΕΓΑ 4 ΩΜΕΓΑ 1-1 2717 2 ΑΡΓΥΡΟ
ΣΣΑΕ 19 MPF-1 2635 3 ΑΡΓΥΡΟ
ΠΣΕΕΔ 11 ΛΕΩΝΙΔΑΣ 2611 4 ΧΑΛΚΙΝΟ
ΛΕΦΕΔ ΞΑΝΘΗΣ 7 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ 2498 5 ΧΑΛΚΙΝΟ
ΜΟΝΙΜΟΙ 2 TANGO-1 2490 6 ΧΑΛΚΙΝΟ

 

Φωτογραφίες goldbird555 και ΛΕΦΕΔ

Έκθεση εικόνων

Links to Best Bookmaker Bet365 it The UK