log in

Aλλες Δραστηριότητες

Super User

Super User

Επίσκεψη Υπουργού Εσωτερικών και Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης στα γραφεία της λέσχης .

Επίσκεψη στα γραφεία της λέσχης την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησαν ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης μαζί με επιτελείς τους.
Ενημερώθηκαν για τους σκοπούς και  το έργο της λέσχης και περιηγήθηκαν στους χώρους λαμβάνοντας γνώση για τα υλικά και τις δυνατότητες της από τους επικεφαλής των  τμημάτων.
 Ακολούθησε συζήτηση και κατατέθηκαν προβληματισμοί για θέματα   που αφορούν τις  ενταγμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Εθελοντικές Ομάδες και τρόποι με τους οποίους η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες τους.  
Οι κύριοι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας με προέδρους και μέλη μας απο πόλεις ανά την Ελλάδα στις οποίες έχουν ιδρυθεί Λ.ΕΦ.Ε.Δ. και τους τονίστηκε ιδιαίτερα πως θα είμαστε δίπλα στον Ελληνικό Στρατό έτοιμοι από πριν για να πράξουμε το καθήκον μας στο ακέραιο αν ποτέ μας ζητηθεί και δίπλα στην Πολιτεία και τις Υπηρεσίες της με πράξεις και σκληρή προσπάθεια .
                                ‘’Εθελοντές Έφεδροι Ελλήνων προμαχούντες’’

Δεν ξεχνάμε ,δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεχάσει.

Δεν ξεχνάμε ,δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεχάσει.

Παρασκευή 15 Ιουλίου λίγες ημέρες πριν την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο αργά την νύχτα μέλη της λέσχης ξεκινάμε προς τα ανατολικά σύνορα της χώρας ,περιοχή επαφής με τον προαιώνιο εχθρό του Έθνους .

Σάββατο πρωί με το πρώτο φως βρισκόμαστε στην περιοχή ενδιαφέροντος οργανώνουμε τα της στρατοπεδίας ενώ καταφθάνουν μέλη μας  από την Καβάλα ,Ξάνθη καθώς και συνάδελφοι Εθνοφύλακες της περιοχής  και ξεκινάμε άμεσα την εκπαίδευση η οποία αφορά σε βασικά αντικείμενα που πρέπει να γνωρίζει και να εξασκείται συνεχώς ένας σύγχρονος μαχητής. Τακτική ατομική και ομαδική ,ενεργοποίηση - λειτουργεία σημείου ελέγχου και σύλληψη ,αντιμετώπιση τραυμάτων μάχης επί του πεδίου ,μάχη σε αστικό περιβάλλον κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες και σωματική καταπόνηση .Το απόγευμα του Σαββάτου όλο το τμήμα δύναμης δυο διμοιριών Πεζικού ξεκινά την φάση της προέλασης έχοντας συνεχώς εμπλοκές με μικρό τμήμα του εχθρού ο οποίος διεξάγει επιβραδυντικό αγώνα για τρία περίπου χιλιόμετρα και τάσσεται αμυντικά σε ύψωμα που δεσπόζει του άξονα της προέλασης ,εκεί το τμήμα ενεργεί επιθετικά προς εξουδετέρωση της απειλής και κατάληψης του υψώματος με την υποστήριξη των όπλων καμπύλης τροχιάς του Τάγματος .

Δόθηκε η ευκαιρία και ασκήθηκαν άπαντες σε διοίκηση που αφορά τον βαθμό τους και ένα κλιμάκιο επάνω καθώς εναλλάσσονταν συνεχώς οι επικεφαλής  δοκιμάζοντας γνώσεις σε τακτικές και ικανότητες ενώ μετά από κάθε ενέργεια γίνονταν ανάλυση του τρόπου και των λαθών που προέκυψαν από τις αποφάσεις που ελήφθησαν και την εκτέλεση αυτών.

Μετά την ενέργεια το τμήμα επέστρεψε από την ίδια διαδρομή μεταφέροντας τραυματίες συναδέλφους κάνοντας γνωστό για ακόμη μια φορά το πόσο δύσκολο είναι ακόμη κι αυτό.

Και όλα αυτά γιατί;

Γιατί λίγο πριν την 20η Ιουλίου;
Γιατί στον Έβρο ταξιδεύοντας περί τα χίλια χιλιόμετρα με προσωπικά έξοδα;
Διότι ο εχθρός θα επιλέξει χρόνο και τόπο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να τον αντιμετωπίσουμε , πρέπει να έχουμε ζήσει τα απλά προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσει ο μαχητής ,δίψα , πείνα ,πίεση,κούραση,καιρικές συνθήκες.
Διότι θέλουμε να τιμήσουμε με πράξεις όλους όσους αγωνίστηκαν για την Πατρίδα μη μένοντας μόνο σε μεγάλα και εύκολα λόγια.
Στον Έβρο για να στείλουμε μηνύματα σε πολλούς . Στα στελέχη του Ελληνικού Στρατού του οποίου αναπόσπαστο κομμάτι είμαστε όλοι οι Έλληνες , στους κληρωτούς συναδέλφους μας που κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να είναι παιδιά μας , στους Εθνοφύλακες και τους κατοίκους της περιοχής , στους Εφέδρους συναδέλφους , ότι θα είμαστε εκεί αν ποτέ χρειαστεί να κάνουμε αυτό που πρέπει γιατί και θέλουμε και μπορούμε. Και τέλος στους γείτονες και όλους όσους επιβουλεύονται την Εθνική μας ανεξαρτησία και τμήματα της επικράτειας της χώρας όσο τρανοί κι αν νομίζουν πως είναι , πως θα μας βρουν μπροστά τους, πρώτους και έτοιμους από πριν .

Δεν ξεχνάμε ,δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεχάσει ,γινόμαστε καλύτεροι ,γινόμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή.

Η Εφεδρεία που επιμένει ,η Εφεδρεία που αντιστέκεται.

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2022(15Ος )ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ ΣΕΡΡΩΝ 01-03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΑΝΑΦΟΡΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΑΣΚΗΣΕΩΣ

Ο 15ος Πανελλήνιος Στρατιωτικός Αγώνας - Άσκηση ¨Μακεδονομάχος¨ είναι καταγεγραμμένος πλέον στην ιστορία .Φέτος είχαμε την τιμή και χαρά να τον διοργανώσουμε στην ιδιαίτερη πατρίδα του ήρωα Αν/γου ΚΑΤΣΑΝΗ αφιερώνοντας την τόσο στην οικογένειά του όσο και στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ που έκλεισε ακριβώς 67 έτη (έναρξη 01 Απρίλιου 1955).Η συγκίνηση μας ήταν τεράστια όταν μπροστά στην προτομή του (αιώνιου )Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών αναφώνησαν τον εθνικό ύμνο οι 350 περίπου ασκούμενοι και προσωπικό της οργανωτικής επιτροπής στο Σιδηρόκαστρο παρουσία της συζύγου και των θυγατέρων του αφού πρώτα διαβάστηκαν από καταδρομέα του Π.Σ.Ε.Κ. ΟΛΑ τα ονόματα των πεσόντων μας !

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί αν δεν μας παραχωρούσε η Ιερά Μητρόπολη Σιντικης τις πανέμορφες κατασκηνώσεις Αγίου Παύλου ,γι’ αυτό και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο τον Σεβασμιότατο όσο και τον σύνδεσμό μας Πάτερ Ιωάννη!

Ως γνωστόν η ενασχόληση της οργανωτικής επιτροπής με την άσκηση αρχίζει μήνες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής της και τελειώνει πολύ μετα την αποχώρηση και του τελευταίου άντρα από την τοποθεσία διεξαγωγής της.

Το πρωί λοιπόν της Πέμπτης 31 Μαρτίου φορτώθηκε όλη η πραμάτεια της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. στα trailor της και ξεκινήσαμε για τη φετινή περιπέτεια! Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω όσους κοπίασαν για το στήσιμο της άσκησης .Θα πω μόνο ότι ο Μακεδονομάχος δεν εχει σταθερή δύναμη με την οποία ξεκινάει και τελειώνει αλλά συνεχώς μεταβαλλόμενη σύμφωνα με την διαθεσιμότητα των εφέδρων που συμμετέχουν!

Από Πέμπτη βράδυ ξεκίνησαν κατατάξεις τα περίπολα που ήρθαν από όλο τον Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο για ακόμα μια φορά .Κάποιους τους έχουμε συνηθίσει πλέον και αν δεν τους συναντήσουμε μια φορά το χρόνο νιώθουμε μελαγχολία!

Την Παρασκευή πρωί ξεκίνησαν τα πρώτα περίπολα με το τελευταίο να ξεκινάει παραδοσιακά 08:00 του Σαββάτου 02 Απρίλιου.

Σύμφωνα με το σενάριο, έπρεπε να περιπολήσουν επι συγκεκριμένου δρομολογίου συνολικής απόστασης 15 χλμ.

Αφού έλαβαν διαταγές και ελέγχθηκαν ως προς τους ασυρμάτους που έφεραν με σχετική ραδιοερασιτεχνική άδεια, χορηγήθηκαν ομοιώματα οπλισμού με καινοτομία για φέτος τη χορήγηση ομοιώματος αντιαρματικού όπλου (ευχαριστούμε τον πρόεδρο ΛΕΦΕΔ Πέλλας) σύμφωνα με τα εμφανή διδάγματα που αποκομίσαμε από τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο(που δυστυχώς ακόμα μαίνεται).

Διατάχθηκαν να ανέβουν σε στρατιωτικό όχημα για να μεταβούν ταχέως σε φυλάκιο για να βοηθήσουν εκεί σχετικά .Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους έπεφταν σε ευκαιριακή ενέδρα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός ,οπότε έπρεπε να την εξουδετερώσουν και να συνεχίσουν πεζοί .Μια κατάσταση που είναι πολύ πιθανό να βρεθεί ο καθένας μας καθώς η μεταφορά στο σύγχρονο πεδίο γίνεται ως επι το πλείστον με οχήματα και πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε πλάνο σε περίπτωση εμπλοκής .

Επόμενο ΣΤΕΚ ήταν αυτό της καταρρίχησης από το βυζαντινό κάστρο Σιδηροκάστρου ,μια πανέμορφη τοποθεσία όπου σύμφωνα με το σενάριο έπρεπε να αναζητήσουν περίπολο και να βοηθήσουν στην ανάσυρση στρατιωτών. Ένα ΣΤΕΚ που έλεγχε τις έξτρα γνώσεις και την αυτοπεποίθηση .Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το 80% των ασκούμενων δεν είχε ποτέ του κάνει κάτι ανάλογο βάζοντας έτσι το στέλεχος της Ε.Φ.(ευχαριστούμε Νικόλα)που ήταν υπεύθυνο, στη διαδικασία να εκπαιδεύσει επι τόπου όσους ήθελαν να καταρριχηθούν (δλδ όλους!).

Εκεί λοιπόν, έβρισκαν ως αξιολογητές τους άντρες της MEDUCATION που τους ζητούσαν αυτή την φορά να ενεργήσουν επι ας πούμε πιο συμβατικών- πολιτικής φύσεως τραυμάτων και όχι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα TCCC που όλοι περίμεναν!

Κατά τη συνέχεια, εισέρχονταν σε ένα πολύ όμορφο δάσος συνεχόμενης ανηφόρας που προσφερόταν όπως ήταν αναμενόμενο για ενέδρες .Η πρώτη ήταν από ένα στοιχείο του εχθρού ενώ η δεύτερη ήταν μια μόνο βολή από ελεύθερο σκοπευτή οπότε όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η αντίδρασή τους στην κάθε μια θα έπρεπε να είναι τελείως διαφορετική.

Παρακάτω και ενώ έβγαιναν σε ξέφωτο συναντήθηκαν με οχήματα 4Χ4 του εχθρού τα οποία τους έβαλλαν με τα πολυβόλα τους στην προσπάθειά να απεμπλακούν . Είναι πλέον κοινός τόπος ασκουμένων και μη ότι όπου καταφέρνουμε να έχουμε οχήματα, αυτά δίνουν μέγιστη αληθοφάνεια και έτσι εκπαιδεύονται ακόμη πιο αποδοτικά τα περίπολα.

Κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους έπρεπε να αναφέρουν ότι διέρχονται από προκαθορισμένα σημεία ,ένα τέτοιο ήταν και μια κεραία κινητής τηλεφωνίας …..Κάποιοι που μπήκαν στον κόπο να ρίξουν μια περιμετρική ματιά στην περίφραξή της, εντόπισαν την υπονόμευση της με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό σπεύδοντας να την αναφέρουν στη βάση!!!Στο κάτω-κάτω για αυτό τους βάλαμε να περιπολήσουν εκεί !

Επόμενο ΣΤΕΚ ήταν αυτό της δημιουργίας ζώνης διέλευσης μέσα από ναρκοθετημένη περιοχή ,ένα πολύ απαιτητικό, διδακτικό και για γερά νεύρα ΣΤΕΚ !

Οι εγκαταλελειμμένες αποθήκες παλαιού στρατοπέδου μας έδωσαν την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ημιαστικό περιβάλλον ώστε τα περίπολα να ασκηθούν, αυτό που δεν ήξεραν είναι ότι επρόκειτο για 3 ΣΤΕΚ(σταθμός ελέγχου κυκλοφορίας).το 1ο ήταν η μάχη σε αστικό περιβάλλον ,το 2ο το CQB και το 3ο η διαχείριση αιχμαλωτισθέντος προσωπικού του εχθρού ,δλδ αντικείμενα που ποτέ δεν απουσιάζουν από τον Μακεδονομάχο, τουλάχιστον όχι από τότε που πρωτοπήγαμε στην Cambrian Patrol.

Παρακάτω, τη σκυτάλη έπαιρναν αξιολογητές -αρματιστές οι οποίοι είχαν φτιάξει ένα πανέμορφο σκηνικό με οπτικό αλλά και ηχητικό(!!!) υλικό από φίλια και εχθρικά άρματα όπου οι ασκούμενοι έπρεπε να αναγνωρίσουν τον τύπο αλλά και το στρατό στον οποίο ανήκουν (φίλιο ή εχθρικό) να εφαρμόσουν πρόχειρες μεθόδους υπολογισμού της απόστασής τους από αυτούς και να επιλέξουν ή μη κάποιο από τα προσφερόμενα αντιαρματικά όπλα λαμβάνοντας υπόψιν το βεληνεκές τους, τη διατρητική ικανότητα των βλημάτων τους αλλά και το πάχος θωράκισης των αρμάτων. Η σοβαρή προετοιμασία, η άψογη παρουσία και το μεγάλο ενδιαφέρον του αντικειμένου αξιολόγησης των συγκεκριμένων εκπαιδευτών αποκόμισαν τα ευμενέστερα σχόλια για την προσπάθειά τους!

Συνεχίζοντας, τα περίπολα επάνδρωναν check point που πάντα κρύβει εκπλήξεις!

Λίγο πριν την ¨βαρκάδα¨ σε λίμνη της περιοχής με αξιολογητές Εφέδρους Αξιωματικούς του ΤΕΘ της περιοχής είχαμε φροντίσει να ¨μαλακώσουμε ¨τους ασκούμενους βάζοντάς τους να μεταφέρουν τα γνωστά πλέον κυτία πυρομαχικών που έπρεπε να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν στους όλμους 4,2 ιντσών !

Η επάνδρωση του Π.Ο.Τ. που έπονταν και η απόκρουση επίθεσης του εχθρού αποτελούν πάντα ένα αντικείμενο που περιμένεις να δεις στον Μακεδονομάχο καθώς αποτελεί ένα από τα πιο βασικά αντικείμενα που θα συναντήσουμε ωστόσο ενισχύσαμε τις απαιτήσεις μας από τους ασκούμενους όταν ξαφνικά και εν μέσω της μάχης διατάζαμε ψιθυριστά τον περιπολάρχη ¨να πεθάνει¨ ώστε να αξιολογήσουμε τη συνοχή του περιπόλου αλλά και την ανάληψη καθηκόντων από τους υπόλοιπους άντρες του βάσει της προβλεπόμενης ιεραρχίας.

Λίγο πριν επιστρέψουν τα περίπολα στη βάση, όφειλαν να καταστρέψουν στοιχείο αναγνώρισης του εχθρού που την παρακολουθούσε .Εκει τους ζητήθηκε να εκδώσουν γρήγορες διαταγές μάχης σύμφωνα με το νεομεταφρασθέν QBO που είχε δοθεί ως σχέδιο (slate card).

Με την επάνοδο στη βάση αιτούνταν πυρά όπλων καμπύλης τροχιάς στον εξομοιωτή, αναγνώριζαν από οπτικό υλικό εχθρικά οπλικά συστήματα που αφορούσαν σε άρματα, οχήματα, συστήματα όπλων, ελικόπτερα κ.α. και έπειτα λάμβαναν νέες εντολές για νέα έξοδό τους από τη βάση προκειμένου να πραγματοποιήσουν αναγνώριση εντός εχθροκρατούμενης περιοχής (2η φάση άσκησης).Πριν την αναχώρησή τους και ενώ ήταν ήδη κουρασμένοι, κατασκεύαζαν αμμοδόχο και εξέδιδαν τελική διαταγή ,πάντα παρουσία αξιολογητή .

Ξεκινούσαν τη διείσδυση και φτάνοντας αθέατοι στο σημείο που τους είχε δοθεί βάσει συντεταγμένων, έπρεπε να αναγνωρίσουν εχθρικές θέσεις . Αυτό επετεύχθη με την επίδειξη από την¨ μεριά του εχθρού¨ καρτελών με συνθηματικά που αντιστοιχούσε σε μια φωτογραφία!

Κατά την επάνοδο τα επεισόδια δεν τέλειωσαν αλλά η παρενόχληση συνεχίστηκε με ενέδρες ώστε να μην χαλαρώνουν .

Όλη αυτή η ταλαιπωρία θα ήταν εις μάτην αν δεν γινόταν απενημέρωση με τον τερματισμό. Αυτό πλέον αποτελεί παράδοση ,είναι πολύ διδακτικό και φυσικά όλοι ανυπομονούν να συναντήσουν τον ¨θειο Γκου¨ που τους αξιολογεί!

Μετά το πέρας της απενημέρωσης τα περίπολα κλήθηκαν μερίμνει το περιπολάρχη να συμπληρώσουν και να παραδώσουν προς αξιολόγηση μια έντυπη πολυσέλιδη αναφορά όπου ενημέρωναν εγγράφως και με κάθε λεπτομέρεια πληροφορίες που αφορούσαν στο δρομολόγιο που επέλεξαν καθόλη τη διάρκεια της άσκησης, την άποψή τους για εναλλακτικά δρομολόγια, πιθανές ενέργειες του εχθρού, προτάσεις για ενέργειες φίλιων τμημάτων κ.α.

Οι φετινές παρουσίες έφεραν ένα αεράκι αισιοδοξίας καθώς τα περισσότερα περίπολα κατάφεραν να κατακτήσουν ένα μεγάλο ποσοστό επι της συνολικής βαθμολογίας που σημαίνει ότι προετοιμάστηκαν καλυτέρα από τις άλλες χρονιές και έδωσαν την πρέπουσα σημασία στα βοηθήματα που τους είχαμε προτρέψει να εκτυπώσουν και να διαθέτουν κατά την άσκηση.

Όπως συχνά λέμε στην τελετή λήξης….. και μόνο που έκανε κάποιος τον κόπο να συμμετάσχει είναι νικητής γιαυτό θεωρώ άσκοπο να αναφερθούμε στην κατάταξη με μια εξαίρεση μάθαμε ότι υπάρχει σχέδιο να συμμετάσχουν έφεδροι και όχι μόνιμοι καταδρομείς από την Κύπρο μας φέτος στην άσκηση ¨Cambrian Patrol¨ και μάλιστα επίσημα, δηλαδή με τις ευλογίες ,την εκπαίδευση και πλήρη οικονομική υποστήριξη του κράτους (ακριβως το αντίθετο από ότι συνέβη με εμάς). Προϋπόθεση ήταν να κερδίσουν χρυσό μετάλλιο πράγμα που επετεύχθη από την ομάδα ΄΄ΜΥΡΜΗΔΟΝΕΣ΄΄του ΠΣΕΚ,ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΛΟΙΠΟΝ !

Το τι έγινε στην απονομή θα το δείτε στα σχετικά βίντεο και φωτογραφίες που μιλούν από μόνες τους !

Καλή αντάμωση λοιπόν ,οι προετοιμασίες για το 2023 άρχισαν!

Για την Μητροπολιτική Λ.ΕΦ.Ε.Δ.

-Ο-

Υπεύθυνος Ασκήσεως

Αιγαίο θάλασσα Ελληνική

Το Σαββατοκύριακο 4 με 5 Ιουνίου οργανώθηκε εκπαίδευση στις αμφίβιες επιχειρήσεις από τη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.ΕΦ.Ε.Δ.)  στις ακτές της Πιερίας και για την πραγματοποίηση της  προηγήθηκε πολυήμερη προετοιμασία η οποία περιλάμβανε τη συντήρηση του υλικού των πλωτών μέσων της λέσχης καθώς και το σκέλος των θαλάσσιων δοκιμών. 
 Το Σάββατο 5 Ιουνίου το τμήμα χειριστών αναπτύχθηκε στις ακτές της Πιερίας και πραγματοποίησε  δοκιμές με τα πλωτά μέσα εντός του Θερμαϊκού. 
Η εκπαίδευση από το πρωί της Κυριακής αφορούσε  τις αμφίβιες επιχειρήσεις και ειδικότερα σε αντικείμενα: θα-λάσσιας επιβίωσης, ναυτιλίας – πλοήγησης, επιβίβασης και αποβίβασης στις λέμβους, εν πλω παραγγελμάτων, ε-ξόδου τμημάτων πεζικού στην ακτή, ασφάλισης ακτής από ανιχνευτές θαλάσσης καθώς και επαναφοράς λέμβου έπειτα από ανατροπή.
 Στο τέλος της εκπαίδευσης  εκτελέστηκε απόβαση προς κατάληψη εχθρικής ακτής από τμήμα δύναμης  διμοιρίας .
Να σημειωθεί πως κατά τις προηγούμενες εβδομάδες στα γραφεία της μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ πραγματοποιήθη-καν θεωρητικά αντικείμενα ναυσιπλοΐας σωστικών και  επί των αμφιβίων επιχειρήσεων. 
Νίκος Επιτροπίδης έφεδρος υπολοχαγός ΠΖ
Γιάννης Νικήτας έφεδρος ανθυπολοχαγός ΠΒ
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS
Links to Best Bookmaker Bet365 it The UK